De boerderij

De boerderij (1918) ligt in oud veen en broekland gebied in de nabijheid van het dorp Pey (dit is afgeleid van “Pede” in de betekenis van laag land, veen of broekland) zgn. bij Pepinusbrug waar ook de boerderij haar naam aan heeft te danken, in de gemeente Echt-Susteren. 

De boerderij bestaat uit 3 onderdelen die samen Pepinushof vormen :

  1. Het melkveebedrijf.

  2. De aspergeteelt.

  3. De camping.

Het melkveebedrijf.

img_8472

De belangrijkste bron van inkomsten is het melkvee.

Tweemaal daags worden de koeien gemolken, waarbij de gelegenheid bestaat voor de gasten om melk te halen. Dit gebeurd tegenwoordig machinaal.

Er zijn ongeveer 50 melkkoeien, en dat betekend dat er bijna elke week een kalfje geboren wordt. De kans is dus groot dat er tijdens uw aanwezigheid een nieuwe koe ter wereld

Asperges teelt
aspergesDe asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden als ze nog onder de grond zijn afgesneden, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen. Dit worden de groene asperges. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken.

aspergesveld boerderij camping pepinushof

Aspergesvelden worden vaak overdekt met plastic. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren. [bewerken]Aspergeseizoen Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan).

IMG_8477
In verhouding tot andere groenten zijn asperges erg duur, voor de mooiste klasse kunnen de prijzen oplopen tot 8 euro per kilo of zelfs meer (prijsniveau in 2013; de prijs is sterk afhankelijk van het weer).
Reden hiervoor is dat het gewas erg arbeidsintensief is: elke stengel moet afzonderlijk in het veld worden opgespoord en daarna met de hand ondergronds op de juiste lengte worden afgesneden.

Bereiding asperges;
Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Ook is het belangrijk dat asperges niet uitdrogen. Bij aanschaf moet hierop gelet worden; thuis kan de asperge enkele dagen bewaard worden door ze in een afgesloten plastic zak en/of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen.
Wil men asperges langer bewaren, dan kunnen ze geschild en ongekookt ingevroren worden. Als ze uit de vriezer worden gehaald, dienen ze niet ontdooid te worden, maar ingevroren aan de kook te worden gebracht. Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Het beste gaat dit in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan (met voldoende water zodat de asperges net onder water liggen) werkt ook goed. Men gebruikt een aspergeschep om deze te laten uitlekken. Een traditionele wijze van serveren is met ham en een gekookt ei. Er kan het beste witte wijn, bijvoorbeeld Elzas (Pinot gris), bij gedronken worden.
De streek rond Echt is wel bekend door de vele asperges die er geteeld worden.
Dit “witte goud” wordt geoogst (gestoken) vanaf april t/m juli.

Na het oogsten worden de asperges gesorteerd naar kwaliteit
en grootte en worden ze opgeslagen.
Wie wil mag toezien, maar moet daarvoor wel vroeg uit de veren !

De camping.

Voor een beschrijving van de camping is er een aparte bladzijde gemaakt waar u alle informatie kunt vinden.

camping voorjaar 2013 web